Křupavé preclíky
Křupavé preclíky
Potřebujeme:
· 500 g polohrubé mouky
· 30 g droždí
· 300 ml světlého piva
· 1 lžíce cukru
· 125 g ztuženého tuku
· 2 žloutky
· sůl, pepř
· mouka na vál
· kmín, mák, sezamová semínka na pospání
· vejce a trochu piva na potření
· tuk na vymazání plechu
Postup:
Prosejte mouku do mísy, udělejte důlek a do něj dejte droždí a cukr. Zalijte částí vlažného piva: Povrch posypejte moukou a nechte vzejít kvásek. Tuk rozpusťte a vlažný přimíchejte k mouce se vzešlým kváskem. Přidejte žloutky, sůl, pepř, zbytek piva a vypracujte hladké těsto. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto na teplém místě asi hodinu kynout. Na pomoučeném vále tvarujte z těsta preclíky, které rozložte na vymazaný plech. Každý preclík potřete vejcem rozkvedlaným s pivem a posypte kmínem, mákem nebo sezamem. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C, pečte asi 10 minut, potom teplotu stáhněte na 130°C a preclíky dosušte dokřupava.