Bramborové langoše
Bramborové langoše
-rozpis na 10 kusů
Potřebujeme:
· 150 g moučných brambor
· 30 g čerstvého droždí
· 400 ml mléka
· 400 g polohrubé mouky
· 1 lžička soli
· 50 ml oleje
· olej na smažení
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Scedíme a necháme zchladnout. Poté je oloupeme a důkladně rozmačkáme nebo je nastrouháme nahrubo. Droždí rozdrobíme do misky a zalijeme troškou vlažného mléka. Směs rozmícháme na řidší těstíčko a v zakryté misce necháme vzejít kvásek. Polohrubou mouku se solí prosijeme na vál. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj vzešlý kvásek. Přidáme brambory, olej a zbylé vlažné mléko. Vypracujeme hladké těsto a v teple ho necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto rozdělíme na menší kousky. Z každého vytvarujeme malou buchtičku a směrem od středu ke krajům z ní opatrně vytáhneme silnější placičku. Langoše pečeme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje na pánvi z obou stran dozlatova. Před podáváním je potřeme utřeným česnekem nebo polijeme mírně osolenou zakysanou smetanou promíchanou s jemně nasekaným koprem.